Prie Gedimino kalno iškilmingai atidaryta prancūzų menininko Saype freska: prasideda Prancūzijos atgarsiai Lietuvoje

2024 09 18

Rugsėjo 17 d. vilniečiai ir miesto svečiai buvo sukviesti į oficialų Prancūzijos atgarsių Lietuvoje programos atidarymą ir prancūzų menininko Saype kūrinio ant Gedimino kalno pristatymą. Specialiai iš Tulūzos į Vilnių šia proga atvykęs pučiamųjų orkestras „Les Fanflures“ dovanojo nemokamą koncertą.

Susirinkusiuosius Gedimino kalno papėdėje, Lietuvos nacionalionio muziejaus kieme, sveikino kultūros ministras Simonas Kairys, Pancūzijos ambasadorė Lietuvoje Alix Everard, Prancūzijos kultūros instituto Paryžiuje prezidentė Eva Nguyen Binh, Vilniaus meras Valdas Benkunskas, Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinė direktorė Rūta Kačkutė ir menininkas, freskos autorius Saype.

„Šiandien džiaugiuosi, kad Lietuvos nacionalinis muziejus gali būti šeimininku priimant Sezono atgarsių Lietuvoje atidarymą. Menininko Saype kūriniui, simbolizuojančiam skirtingų kultūrų bendrystę ir peržengiamas sienas, nebuvo galima atrasti geresnės vietos nei Gedimino kalnas. Juk būtent čia prasidėjo Baltijos kelias, kai žmonės, susikibę rankomis, išreiškė bendrą siekį kovoti už panašius idealus“, – pažymėjo Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinė direktorė R. Kačkutė.

„Nuo Eifelio bokšto ar Gizos piramidžių prieigų iki Gedimino kalno šlaito – šiandien Vilnius oficialiai tampa 21-uoju miestu pasaulyje, kurį sujungia ši simbolinė rankų grandinė. Tai be galo svarbus indėlis garsinant miestą visame pasaulyje. Tikiu, kad ši vienybė tarp Prancūzijos ir Lietuvos tik stiprės, o mieste skambantys ir matomi Prancūzijos atgarsiai bus praturtinantys, skatinantys kurti“, – sako Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Prancūzijos atgarsių Lietuvoje programą pristato Prancūzų institutas Lietuvoje. Ja siekiama minėti ilgalaikę Lietuvos ir Prancūzijos partnerystę bei šalis siejančias Europos vertybes. Ši programa – tuo pačiu metu Prancūzijoje vykstančio Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 atspindys. Visų pirma tai yra dialogo ir mainų programa, prancūzų menininkai, mokslininkai, kino kūrėjai, architektai ir dizaineriai atvyks susitikti su Lietuvos visuomene. Šiuo atgarsiu taip pat siekiama inicijuoti ar tęsti Prancūzijos ir Lietuvos mokyklų ir universitetų bendradarbiavimą.

Prancūzijos atgarsiai Lietuvoje – tai daugiadisciplininė programa, kuri vyks visoje Lietuvoje nuo 2024 m. rugsėjo 12 d. iki gruodžio 12 d., tuo pačiu metu kaip ir Lietuvos sezonas Prancūzijoje.

Daugiau apie atgarsius Lietuvoje: spausti čia.