QALQAN. Krymo totorių raštai

Rustemo Skybino darbai

Pirkti bilietą

Šiuos dekoratyvinius skydus, vadinamuosius kalkanus, sukūrė Rustemas Skybinas – keramikas, besigilinantis į Krymo totorių paveldą ir karybos daiktų puošybą. Juose atkartotos senovinės ornamentų kompozicijos, kurias jis atrado ant totoriškų ginklų bei šarvų.

Krymo totorių puošybai būdingi augaliniai ornamentai, svarbus Egri dal motyvas – vingiuota šakelė su gausybe gėlių žiedų ir vaisių. Dažnai pasitaiko geometrinės figūros, o vienas populiariausių ornamentų – mihrabo arkų kompozicijos. Daugumos artefaktų ornamentai šiandien yra sunkiai „įskaitomi“, nes jų paviršius nusidėvėjo, forma pakito, jie laikyti netinkamomis sąlygomis. Krymo meno istorija mažai pažini ir dėl 1783 metų okupacijos, kuomet buvo sunaikinta labai didelė dalis paveldo.

Išsamių studijų, skirtų tradicinei Krymo chanato karybos daiktų puošybai, nėra. Remiantis lyginimu bandoma „perskaityti“ ornamentus, atpažinti Krymo meistrų darbą. Ši kultūra turi tam tikrus kanonus, kurie skiriasi kiekviename amate ir yra nulemti techninių ypatybių. Vis dėlto viduramžių šalmuose galima įžvelgti technologinį puošybos ryšį su XIX–XX a. monetų dekoru, Girėjų dinastijos artefaktų ornamentai gali būti lyginami su Krymo karių šarvų ornamentais ir pan.

Rustemas Skybinas savo kūriniais kuria ryšį tarp skirtingų epochų. XVII–XVIII a. karybos daiktų ornamentai atspindi tradicijų pastovumą, todėl ir simbolius menininkas interpretuoja susitelkdamas į reikšmių išlaikymą ir perteikimą, pagarbą konkrečioms kompozicijoms.

Paroda „QALQAN. Krymo totorių raštai“ Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje (Bokšto g. 20, Vilnius) atidaroma 2024 m. spalio 9 d. 18 val. ir veiks iki 2025 m. balandžio 27 d.

Parodos kūrybinė grupė

Autorius ir kuratorius Rustem Skybin
Koordinatorės Gabrielė Rimkutė ir Zakhida Adylova
Architektai Giedrė Narbutienė ir Eimantas Ludavičius
Grafikos dizainerė Jurga Karosaitė
Edukatorius Adomas Gricius
Komunikacijos koordinatorė Akvilė Matulionytė