Tarptautinė mokslinė konferencija „Iš pagonybės į krikščionybę II. Gyvenimas ir mirtis transformacijų laikotarpiu”

Maloniai kviečiame apsilankyti tarptautinėje mokslinėje konferencijoje „From Paganism to Christianity II: Life and death during the transition period“ (Iš pagonybės į krikščionybę II. Gyvenimas ir mirtis transformacijų laikotarpiu), kuri vyks 2024 m. lapkričio mėn. 14–15 d. Lietuvos nacionaliniame muziejuje, Senajame arsenale (Arsenalo g. 3, Vilnius).

Tai jau antroji tarptautinė mokslinė konferencija iš ciklo „From Paganism to Christianity“. Pirmoji šio ciklo konferencija Vilniuje įvyko dar 2021 m. ir buvo skirta laidosenos bruožų įvairovei. Šių metų konferencijos temų ratas plečiasi, apimdamas jau ne tik laidoseną, bet ir kasdienį gyvenimą laikotarpyje, kuris apibūdinamas kaip pereinamasis iš pagonybės į krikščionybę. Šis viduramžių tarpsnis, Lietuvoje siejamas su krikščionybės atėjimu ir sklaida, yra labai svarbus ir sudėtingas, atnešęs įvairių pokyčių ne tik laidosenoje, bet ir kasdienybėje, architektūroje, mityboje ir pan.

Konferencijoje bus pristatyti 26 pranešimai, nagrinėjantys šį transformacijų laikotarpį iš skirtingų perspektyvų. Naujausius tyrimus aptars archeologai, istorikai, bioarcheologai, geologai iš Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Latvijos, Vokietijos. Konferencijos metu vyks straipsnių rinkinio „From Paganism to Christianity. Burial Rites During the Transition Period“ (sudarytojai R. Jonaitis ir I. Kaplūnaitė, Vilnius: Lietuvos istorijos institutas, 2024) pristatymas. Jame publikuojama 13 straipsnių, parengtų pirmosios ciklo konferencijos pranešimų pagrindu.

Konferencija suteiks galimybę susipažinti su įvairių sričių specialistų iš skirtingų Lietuvos ir kaimyninių šalių mokslo įstaigų tyrimais, atradimais, taikoma metodika ir naujausiomis tendencijomis. Taip pat dalyviai turės progą stebėti viduramžių miestiečio kostiumo rekonstrukcijos pristatymą (autorė Edita Gilė) ir apsilankyti tarptautinėje parodoje „Kijevo Rusia. Pradžia“ (Istorijų namai, T. Kosciuškos g. 3, Vilnius).

Konferencijos organizatorius: Lietuvos istorijos institutas (mokslo darbuotojai archeologai dr. Irma Kaplūnaitė ir dr. Rytis Jonaitis).

Konferencijos partneriai: Lietuvos nacionalinis muziejus, Varšuvos Universiteto Archeologijos fakultetas, Ukrainos Nacionalinės mokslų akademijos Archeologijos institutas.

Konferencija vyks anglų kalba. Konferencijos programą galite rasti: spausti čia.