Susitikimas su prof. dr. Rimvydu Laužiku „Didžiųjų pokyčių metas: gastronominė kultūra tarpukario Lietuvoje“

  • 2022 10 22
  • 15 val.
  • Vila „Ramybė“
  • Vytauto g. 54, Palanga
  • Renginys
  • Nemokamai

Spalio 22 d. 15.00 val. LNM Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kviečia jau į ketvirtąjį rudens ciklo su kūrėjais renginį. Jis šį kartą ne apie teatrą, fotografiją ar tapybą – leisimės į kulinarinę kelionę po tarpukario Lietuvą. Renginio metu Vilniaus universiteto profesorius dr. Rimvydas Laužikas, vienas profesionaliausių Lietuvos gastronomijos istorijos tyrinėtojų, pristatys didžiuosius pokyčius mūsų lėkštėje, įvykusius tarpukario laikotarpiu.

Svarbu: prasidėjus Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejaus pastato renovacijos darbams susitikimas su dr. R. Laužiku vyks jaukioje, Palangos gyventojams ir svečiams puikiai žinomoje erdvėje, kaimynystėje esančioje viloje „Ramybė“ (Vytauto g. 54, Palanga).

„Paskaitoje aptarsime svarbiausias tarpukario laikotarpio gastronominės kultūros inovacijas. Vienos jų – didelės, kitos – tik mikro lygmens. Bet neabejotinai tai buvo pokyčiai, atvedę Lietuvą prie šiuolaikinės virtuvės: daržovių ir konkrečiai – bulvinių patiekalų išpopuliarėjimas, patiekalų iš silkių išpopuliarėjimas, „miestietiško“ pusryčių meniu įsitvirtinimas, maisto produktų ir maitinimo įstaigų reklamos paplitimas, restoranų ir kavinių kultūros stiprėjimas, modernių gastronominių madų (dietos, vegetarizmas) plitimas, naujoviškos virtuvės įrangos (pvz.: „angliškos viryklės“) ir naujų maisto gaminimo technologijų plitimas, bendro visuomenės gastronominio raštingumo stiprėjimas, gastronominės literatūros rinkos susiformavimas, maisto pramonės sukūrimas ir kt.“ – sakė prof. dr. R. Laužikas.

Kada? 2022 m. spalio 22 d., 15 val.
Kur? Viloje „Ramybė“ (Vytauto g. 54, Palanga).
Kiek? Nemokamai.
Kas dar? Vietų skaičiaus ribotas, prašome registruotis el. paštu j.sliupo.muziejus@lnm.lt.