Lietuvos, Latvijos ir Estijos muziejų pasakojimas „Už mūsų laisvę“

 
 

Pasitikdami Baltijos kelio 30 metų jubiliejų, Latvijos nacionalinis istorijos muziejus, Lietuvos ir Estijos nacionaliniai muziejai bei Panevėžio kraštotyros muziejus kartu su Estijos liaudies fronto muziejumi surinko dokumentus ir fotografijas, atspindinčias Baltijos valstybių stiprybę, pasitikėjimą bei vietą Europos istorijoje, ir parengė virtualią parodą „Už mūsų laisvę“. Tai pirmas toks trijų Baltijos valstybių atminties institucijų bendras projektas, visuomenei pateikiantis unikalius šio įvykio liudijimus.

Vienas reikšmingiausių XX a. įvykių 1989 m. rugpjūčio 23 d. suvienijo maždaug du milijonus taikiai nusiteikusių lietuvių, latvių ir estų, kurie išėjo į gatves ir kelius ir, susikibdami rankomis, suformavo Baltijos kelią. Taip buvo prisimintas 1939 m. rugpjūčio 23 d. pasirašytas Molotovo–Ribbentropo paktas ir slaptieji jo protokolai, amžiams pakeitę Baltijos šalių ir milijonų žmonių likimus. Tai buvo orumo, vienybės ir laisvės išraiška. Šis taikus įvykis simbolizavo visų Baltijos valstybių solidarumą ir tą patį tikslą – atgauti teisėtą nepriklausomybę.

Baltijos kelio akcija buvo transliuojama visame pasaulyje. Žmonės žavėjosi lietuvių, latvių ir estų drąsa ir patriotinėmis idėjomis.

rugpjūčio 23, 2019

Home buttonAtgal