Knygos BABYN JARAS pristatymas + skaitymai | Buvusi areštinė

  • 2024 09 29
  • 14 val.
  • T. Kosciuškos g. 1, Vilnius
  • Renginys
  • Nemokamai

Šį sekmadienį Lietuvos nacionaliniame muziejuje, Buvusioje areštinėje (T. Kosciuškos g. 1, Vilnius), kviečiame į Anatolijaus Kuznecovo knygos BABYN JARAS (Lapas, 2024) pristatymą ir skaitymus!

Knygą pristatys jos vertėjas, istorikas dr. Zigmas Vitkus.
Skaitys aktorius Lukas Dirsė.

Prieš / po knygos pristatymo ir paskutinė proga aplankyti buvusios areštinės patalpose esančią parodą – „Spąstai su centriniu šildymu“.

Įėjimas nemokamas.

Plačiau apie parodą: spausti čia.

Sulaukęs keturiolikos metų Anatolijus Kuznecovas savadarbiame sąsiuvinyje ėmė fiksuoti tai, ką žinojo, matė ir girdėjo apie Kyjivo žydų žudynes Babyn Jare, karo belaisvių mirtį, okupantų dirbtinai sukeltą badą, ukrainiečių tremtį į Vokietiją ir gimtojo miesto niokojimą. Šiuos užrašus jis vėliau papildė kitų išgyvenusiųjų atsiminimais ir sukūrė istoriškai vieną tiksliausių bei emociškai paveikiausių Holokausto ir kitų nacių nusikaltimų liudijimų – antitotalitarinį ir humanistinį romaną-dokumentą Babyn Jaras.

Babyn Jaras – tai jaudinanti paprastų žmonių, patyrusių sovietų valdymo, vėliau nacių okupacijos žiaurumą, kasdienybės ir bandymo išlikti kronika. Tai ir istorinis dokumentas, ir nuotykinis romanas, ir berniuko brendimo Babyn Jaro šešėlyje istorija. Kasdienybe tapusio karo fone gyvybingasis Tolia mušasi dėl runkelių, parkuose su seneliu renka kaštonus, vagia egles, bando verslauti. Dar jis labai myli katiną Titą ir grumiasi dėl pasmerktų sudeginti knygų.

Knygos vertimas į lietuvių kalbą publikuojamas pirmą kartą.

Renginio metu bus galima įsigyti knygų.

Plačiau apie knygą BABYN JARAS: spausti čia.